Aktuelles vom FG ihwb

• 2019/08/08

Seminar in Nanjing und Besuch hydrologischer Forschungsstationen im Rahmen Deutsch-Chinesischer Kooperationsgruppe

Juli 2019

Im Rahmen der Deutsch-Chinesischen Kooperationsgruppe „Risikomanegement von Wasserknappheit“ fand ein Seminar in Nanjing statt.

• 2019/04/25

Seminar “Hydrological research in catchments of different regions”

April 2019

Ein Deutsch-Chinesisches Seminar wurde am 10.04.2019 vom Fachgebiet ihwb an der TU Darmstadt ausgerichtet.

• 2019/04/25

Tag der Hydrologie 2019 in Karlsruhe

März 2019

Der Tag der Hydrologie 2019 fand vom 28.-29. März 2019 in Karlsruhe statt. Bei der Veranstaltung zum diesjährigen Thema „Information und Organisation in der hydrologischen Forschung und Praxis“ diskutierten 280 Teilnehmerinnen und Teilnehmer aus Wissenschaft, Verwaltung, Ingenieurbüros und Industrie über die Erhebung hydrologischer Daten, datenbasiertes Lernen und die Nutzung und Bereitstellung von Daten für Simulation, Vorhersage und Planung.

• 2019/02/20

Seminar “Water resources development under climate change and socio-economic pathways”

Februar 2019

Das Fachgebiet ihwb hat am 12.02.2019 ein Deutsch-Chinesisches Seminar an der TU Darmstadt ausgerichtet.

• 2018/11/28

Besuch Chinesischer Wissenschaftler am ihwb

November 2018

Chinesische Wissenschaftler waren zu Besuch am ihwb, um zukünftige Aktivitäten, Workshops und gemeinsame Forschungsprojekte sowie einen Austausch von Doktoranden zu planen.

• 2018/10/25

Kick-off-Workshop Deutsch-Chinesischer Kooperationsgruppe in Nanjing

September 2018

Nach Bewilligung der Deutsch-Chinesischen Kooperationsgruppe “Management des Risikos von Wasserknappheit“ unter der Leitung von Prof. Schmalz (ihwb, TU Darmstadt) und Prof. Wang (NUIST, Nanjing) fand der Kick-off Workshop vom 18.-20.09.2018 an der University of Information Science and Technology in Nanjing statt. 15 WissenschaftlerInnen deutscher Universitäten, darunter 5 ProfessorInnen und wissenschaftliche MitarbeiterInnen der TU Darmstadt, trafen sich mit den Partnern Chinesischer Institutionen.

• 2018/10/25

Internationale hydrologische Konferenz ERB 2018

September 2018

Vom 12.-14. September 2018 wurde die 17. internationale ERB-Konferenz vom Fachgebiet ihwb an der TU Darmstadt ausgerichtet.

70 Wissenschaftler und Wissenschaftlerinnen aus 19 Ländern haben zum diesjährigen Thema ‚Innovative monitoring techniques and modelling approaches for analysing hydrological processes in small basins‘ vorgetragen und diskutiert.

• 2018/06/14

Chinese scientists visited the ihwb

June 2018

On 07.08.2018 three scientists from China visited our ihwb to exchange informations and plan activities for the future: Prof. Jiang Tong and Prof. Su Buda comes from the National Climate Center of the China Meteorology Administration in Beijing. Dr. Tao Hui comes from State Key Laboratory of Desert and Oasis Ecology, Xinjiang Institute of Ecology and Geography, Chinese Academy of Sciences in Urumqi.

First of all Prof. Schmalz presented the university TU Darmstadt, then the faculty and the activities of the ihwb. Afterwards Prof. Jiang and Su gave an overview of their current projects. They discussed several topics for the research in future projects after a short tour throw the campus Lichtwiese. These ideas will be further explored during a visit to China in autumn.

• 2018/06/14

Chinese-German Cooperation Group approved

May 2018

The Chinese-German Cooperation Group proposed by Prof. Schmalz, ihwb, and Prof. Wang, Nanjing University of Information Science & Technology was approved for a period of three years. The Funding provided by the Chinese-German Centre for the Promotion of Science (CDZ), a research funding institution of the German Research Foundation (DFG) and the National Natural Science Foundation of China (NSFC) based in Beijing. Cooperative workshops in both countries and reciprocal visits are intended to produce joint research projects on a leading scientific topic. The cooperation group from Germany comprises 18 members of TU Darmstadt, TU Munich and the universities of Kiel, Munich, Gießen and Heidelberg. The 18 members from China are from the following institutions: Nanjing University of Information Science & Technology, National Climate Center of China Meteorological Administration, Ningbo University, Nanjing Institute of Geography & Limnology of Chinese Academy of Sciences und East China Normal University.

The cooperation group “Water scarcity risk management: integration of climate and socio-economic scenarios” will be focused on the following three research topics:

- Water supply under different climate scenarios,

- Water demand according to socio-economic paths (SSP: Shared Socioeconomic Pathways),

- Water management and integrated risk management of water scarcity.